Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Тиша в резиденції. Сумські бібліотекарі втілюють освітній проєкт

123

Проєкт цей називається “Резиденція тиші”, і реалізовується він у стінах Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки. Саме цей заклад виграв грант на суму 1 тис. євро від Гете-Інституту в рамках всеукраїнського конкурсу. За умовами проєкту бібліотека стала своєрідною «резиденцією тиші», місцем зустрічей для інтеграції, інклюзії та різноманітностей. У холі та в коридорах закладу створили комфортний простір для читання, спілкування, а також для фізичного й ментального відновлення. Там проводяться різноманітні спортивні активності, а також лекції й тихі вечірки.

– Наша бібліотека дуже тиха, і це ніби сприймалося як «мінус» – мовляв, нічого не можна організувати, – сказала авторка проєкту Ірина ВАРЛАМОВА. – Але, можливо, ця тиша в самому центрі міста, навпаки, «плюс»? І тому ми вирішили спробувати це довести. Всі охочі: гості і жителі міста – можуть залучатися до засідань нашої «Резиденції». Для цього ми закупили чимало цікавих речей, щоб зробити хол бібліотеки більш виразним. Тут можна реалізувати свої творчі ідеї = помалювати, влаштувати цікаві лекції, взяти участь в майстер-класах.

Уже в день відкриття «Резиденції» відвідувачі могли порелаксувати з фітболами (великими м’ячами, що використовуються при заняттях аеробікою), ознайомитися з азами йоги, подискутувати про ековідповідальність. Згодом відбулася зустріч з драматургинею Богданою ОЛЕКСАНДРОВСЬКОЮ, яка отримала дві нагороди “Гранд Коронації слова” у номінації “П’єси”.

Напрочуд цікавою видалася для гостей бібліотеки фізична розминка з учасником двох літніх Олімпійських ігор, срібним призером молодіжного чемпіонату Європи з легкої атлетики Віталієм БУТРИМОМ.

– Приємно, що в рамках проєкту серйозна увага приділяється інклюзивній складовій, дозвіллю людей з інвалідністю, – додав керівник спортивного клубу інвалідів «Фенікс» Олександр ГРІНКА. – І наша організація, як один з партнерів проєкту, з задоволенням долучається до активностей в «Резиденції тиші», пов’язаних зі спортом, здоровим способом життя. Минулого тижня «Резиденція тиші» стала простором для концентрації та арттерапії – там відбувся майстер-клас з арттерапії “Намалюю тобі радість” з учнями Сумського закладу загальної середньої освіти – спеціальна школа. У цій школі навчаються діти, які потребують корекції здоров`я. Щоб навчити їх малювати, використовуються різні методики: декілька днів діти обмірковують, про що будуть малювати, потім обговорюють деталі з вчителем. Під час малювання звучала тихенько музика, щоб дитина могла розслабитись та зняти напругу. В атмосфері довіри та любові присутні побачили, як народжується мистецтво.

«Для цих дітей малювання – це частина терапії, – говорить їхній учитель Андрій ЛЕВІК. – Дуже важлива, і театральна, і ізотерапія. Дітки поринають у світ заспокоєння,
вони мріють у цей час, вони щось уявляють яскраве, гарне в житті, для них це дуже необхідно”.