Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

У Сумах прийняли бюджет з дефіцитом

Об’єкт бажань. Цього року фонтан «Садко» відремонтують, а ось кошти на благоустрій скверу перекинули на інший об’єкт
430

Міський бюджет на 2022 рік затверджено на сесії Сумської міської ради. За рішення проголосувало 32 депутати. Перед цим проєкт розглянув виконком. Попри те що фахівці та члени профільної депутатської комісії працювали над ним майже півроку, до Нового року його прийняти не вдалося через те, що проєкт потребував допрацювання. Позачергову «бюджетну» сесію декілька раз переносили, і зрештою головний фінансовий документ року прийняли на черговій сесії.

«Витратна частина сформована виходячи з фінансових можливостей та враховує забезпечення у повному обсязі витрат на оплату праці з нарахуваннями згідно з встановленими законодавством умовами та розмірами, розрахунками за комунальні послуги та енергоносії. Витрати на інші цілі враховують мінімальні потреби», – заявила заступник директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Любов СПІВАКОВА.

Обсяг бюджету Сумської міської тергромади на 2022 рік за доходами складає 3 563,4 млн грн, що на 283 млн грн більше 2021 р. У порівнянні з минулим роком збільшення по загальному фонду складає 465 млн грн (+15,6%), по спеціальному фонду зменшення на 182 млн грн, або на 60,5%. Як зазначила Любов Співакова, це пов’язано з трансфертами по різниці в тарифах, що надійшли наприкінці року.

За видатками бюджет становить 3 740,1 млн грн. Дефіцит бюджету становить 176,7 млн грн. «Його покриття заплановане за рахунок залучення місцевої позики на реалізацію проєктів (180,5 млн грн) та погашення боргу за кредитом НЕФКО (3,8 млн грн)», – повідомила на засіданні виконкому Любов Співакова.

Мова йде про проєкти «Підвищення енергоефективності у дошкільних навчальних закладах Сум» – 133,3 млн грн (кредитні кошти Європейського інвестбанку) та «Модернізація та реконструкція системи водовідведення Сум» (реконструкція очисних споруд КП «Міськводоканал» – 47,1 млн грн (кредитні кошти NEFCO).

Обсяги реверсної дотації (тобто вилучення до держбюджету) становлять 171,3 млн грн, що на 70,4 млн грн (або на 69,8%) більше, ніж 2021 року, та на 63,2 млн грн (або на 58,4%) більше, ніж 2020 р. Реверсна дотація розраховується як відношення надходжень податку на доходи фізичних осіб за 2020 рік на одного жителя по місту до середнього показника по місцевих бюджетах. У разі, якщо індекс податкоспроможності більше, ніж 1,1, до державного бюджету України передаються кошти в обсязі 50% суми, що перевищує значення такого індексу. Коефіцієнт податкоспроможності Сум на 2022 рік становить 1,5 (2021 р. – 1,3; 2020 – 1,4; 2019 – 1,5).

Основними джерелами формування доходів загального фонду є: податок на доходи фізичних осіб – 69,8%; місцеві податки та збори – 21,3%, акцизний податок – 6,9%, інші – 2%.
У 2022 р. міська влада має намір залучити 227,5 млн грн від плати за землю: 136,1 млн грн орендної плати та 91,4 млн грн земельного податку.

Зміни до бюджету можуть вносити при його перевиконанні

За даними департаменту забезпечення ресурсних платежів, у місті налічується 1850 чинних договорів оренди землі загальною площею 661,2 га.

Згідно з розрахунками департаменту забезпечення ресурсних платежів, у 2022 році за рахунок приватизації 12 об’єктів комунальної власності загальною площею 1 378 кв. м до бюджету розвитку планується залучити 5,4 млн грн, що на 42,5% менше попереднього року (9,38 млн грн).

Від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення надходження коштів не плануються у зв’язку з тим, що продаж земельних ділянок комунальної власності здійснюється на земельних торгах. Процедура викупу – довготривала та залежить від волевиявлення покупця та прийняття рішення Сумською міською радою.

Видаткова частина становить 3,746 млрд грн без кредитування. У тому числі витрати загального фонду – 2,845 млрд грн, міжбюджетні трансферти – 578 млн грн: освітня субвенція з держбюджету – 571,8 млн грн; субвенції з місцевого бюджету за рахунок відповідних субвенцій з держбюджету – 4,5 млн грн; субвенція з обласного бюджету – 1,3 млн грн, субвенція з місцевого бюджету на утримання об’єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об’єктів спільного користування – 493,5 тис. грн.

Компенсація тепловикам, видатки на утримання закладів професійно-технічної освіти значно скоротили можливості для реалізації інфраструктурних проєктів

Витрати спецфонду – 901,2 млн грн, із них кошти бюджету розвитку – 787,9 млн грн.
Структура витрат за загальним фондом залишається майже такою самою, як і минулого року. Левову частину становлять витрати соціальної спрямованості – 67%.

Медицина та освіта
Основні цифри видно у таблицях. З 1 січня у садочках та школах Сум зросла вартість харчування та змінилося співвідношення між батьківською платою та фінансуванням з бюджету. З міського бюджету оплачуватимуть 25% вартості, решту – батьки.
Вартість харчування для дітей раннього та молодшого дошкільного віку – 33 грн (за рахунок бюджету – 8,25 грн, батьківської плати – 24,75 грн), для дітей середнього та старшого дошкільного віку – 40 грн (за рахунок бюджету – 10 грн, батьківської плати – 30 грн).
Вартість харчування для учнів 1-4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів – 24 грн (за рахунок бюджету – 6 грн, батьківської плати – 18 грн), пільгових категорій 1-11-х класів – 24 грн.
До цього ціна шкільних сніданків становила 14 грн.

Соціалка
Щорічно з міського бюджету виділяються кошти на підтримку пільговиків та нужденних. На соцзахист та соцзабезпечення у 2022 р. передбачено майже 198 млн грн.
У рамках програми «Милосердя» – 118 млн грн, у тому числі на пільги, передбачені законодавством, – 92 млн грн; надання матеріальної допомоги мешканцям міста – 10,8 млн грн; на соціальні гарантії, встановлені Сумською міськрадою, – 9,8 млн грн; на пільги на житлово-комунальні послуги окремим категоріям громадян – 2,9 млн грн.
Щорічно передбачаються кошти громадянам, які мають заслуги перед містом: визволителям міста Суми під час Другої світової війни, ветеранам підпільного партизанського руху, учасникам бойових дій та особам з інвалідністю, яким виповнилося 95 та більше років.
На заходи міської програми «Соціальна підтримка захисників України та членів їхніх сімей» передбачено 25,9 млн грн, у тому числі на разову цільову допомогу на придбання житла – 21 млн грн.

Комуналка
У бюджеті передбачено 529,8 млн грн на житлово-комунальне господарство, у тому числі 298,3 млн грн – на благоустрій.
На водопровідно-каналізаційне господарство – 576 тис грн (поточний ремонт зовнішніх мереж водовідведення, зарахованих до комунальної власності – 150 тис. грн; охорона каналізаційно-насосної станції по вул. Привокзальна, 4/13 – 132 тис. грн; надання послуг з технічного обслуговування насосного обладнання та очищення свердловин та водонапірних башт – 94 тис. грн; придбання каналізаційних та водопровідних люків – 200,0 тис. грн).
На капремонт житлофонду – 5,56 млн грн, на капремонт та експертне обстеження ліфтів – 14,6 млн грн, проведення технічної інвентаризації з виготовленням технічних паспортів на багатоквартирні житлові будинки – 110 тис. грн; на фінансову підтримку КП «Центр догляду за тваринами» – 350 тис. грн; відшкодування різниці в тарифах – 180,1 млн грн; витрати, пов’язані з наданням та обслуговуванням пільгових кредитів, наданих громадянам на придбання житла, – 110,6 тис. грн; іншу діяльність у сфері ЖКГ – 30 млн грн.

Реконструкція теплових мереж вартістю понад 130 млн грн, створення парку культури та відпочинку «Чешка» за 24 млн грн, 21,8 млн грн на будівництво полігону для складування твердих побутових відходів на території Верхньосироватської сільради, реконструкція скверу «Дружба» та «Авангарду» – 20 млн грн за кожен – та фонтану «Садко» за 7,5 млн грн. В бюджеті також закладено 8 млн грн на реконструкцію самопливного каналізаційного колектора Д 500 мм на вул. Замостянській.
Це найбільші об’єкти, які будуть реалізовані за кошти міської громади поточного року. Дані взято з рішення Сумської міської ради про бюджет.

Втім всі розуміють, що це не остаточний перелік, адже депутати полюбляють змінювати рішення неодноразово. Об’єкти зникають і додаються. Напевно, засмутяться ті, хто багато років чекає на реконструкцію старої будівлі школи №4 та садиби Харитоненка. Заспокоймо себе тим, що, можливо, ці проекти реалізують за кошти держбюджету.
Щодо міського бюджету (хоча правильно його називати бюджетом міської тергромади), то цього року як ніколи він складається з побажань політсил, а не мешканців. Ті, хто слідкує за онлайн-засіданнями місцевої влади, напевно, звернули увагу на те, що при прийнятті багатьох рішень той чи інший депутат заявляє про конфлікт інтересів. А це означає єдине – рішення якось пов’язано з ним чи з компанією, яку він представляє.
Вивчаючи рішення про бюджет, ми помітили ще одну цікаву деталь: на відміну від рішення про бюджет 2021 року, в цьому не «розшифровані» видатки на благоустрій. Вказана лише загальна цифра – 298,3 млн грн. Скільки саме піде на вуличне освітлення, озеленення, утримання цвинтарів,
дорожнє господарство (утримання та поточний ремонт доріг та тротуарів, капремонти, встановлення знаків та таке інше), невідомо. Що це значить? Політика перемогла економіку, що би вам не говорили.
Торг доречний.

Всім сестрам по сережках
Міський голова Олександр ЛИСЕНКО назвав цей бюджет непростим, але збалансованим. Видатки за деякими статтями були зменшені, бо виникла необхідність компенсаціії теплогенеруючим компаніям різниці в тарифах на тепло.

«Ми в бюджеті врахували найбільш важливі напрямки, за якими житиме громада в поточному році. Ми заклали обов’язкові програмні моменти – вони стосуються термомодернізацїі, ремонту житлового та дорожнього фондів, бо без цього неможливо розвивати наше місто. Також це і ремонти комунікацій, тротуарів, облаштування умов для функціонування індустріального парку «Суми»», – заявив він.

На освіту планують витратити 1,625 млрд грн, це на 22% більше, ніж 2021 року. Майже половина додаткової суми піде на утримання професійно-технічних училищ, які з цього року перейшли на фінансування з місцевих бюджетів. Зокрема, видатки закладів професійної (професійно-технічної) освіти складають 173,2 млн грн, у т. ч. кошти бюджету Сумської міської ТГ – 149,1 млн грн, та освітня субвенція з держбюджету місцевим бюджетам – 24 млн грн.

На будівництво та регіональний розвиток заплановано 278,6 млн грн, з них на будівництво об’єктів ЖКГ – 145,3 млн; освітніх закладів – 7,5 млн; медустанов – 3 млн; закладів культури – 300 тис. грн; спортивних об’єктів – 20,15 млн грн; інших комунальних об’єктів – 63,4 млн грн, реставрацію пам’яток архітектури – 747,5 тис. грн.
На співфінансування інвестиційних проєктів, що реалізуються коштом Держфонду регіонального розвитку (ДФРР), передбачається 28,9 млн грн, реалізацію проєктів соцекономрозвитку – 6 млн грн, інші заходи щодо соціально-економічного розвитку територій – 3,15 млн грн.

До обласного бюджету з місцевого передадуть 800 тис. грн для забезпечення співфінансування за 3 об’єктами в міському парку ім. Кожедуба: «Нове будівництво фізкультурного центру зимових видів спорту та активного відпочинку «Льодова арена» (300 тис. грн); «Реконструкція елементів благоустрою та малих архітектурних форм з влаштуванням урбан-парку» (300 тис. грн); «Реконструкція елементів дитячих, спортивних та інших майданчиків (200 тис. грн).

Компенсація різниці в тарифах для КП «Електроавтотранс» (щоб не підвищувати тарифи на проїзд для населення) у 2022 році коштуватиме бюджету громади майже 60 млн грн: 41,3 млн – тролейбусами, 17,6 млн – автобусами.

На заходи щодо енергозбереження передбачено 186,3 млн грн, основна частина яких – це залучені кошти. Йдеться про проєкти «Підвищення енергоефективності у дошкільних навчальних закладах Сум» (утеплення будівель дитсадків) – 160,7 млн грн, з них 133,3 млн – кредитні кошти ЄІБ та 26,7 млн – кошти громади, «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах Сум» – 4,4 млн грн, з них 4 млн – грантові кошти ЄС.

На поповнення статутних капіталів комунальних підприємств планується спрямувати майже 72 млн грн. Зокрема, 47,1 млн – для КП «Міськводоканал» (кредитні кошти NEFCO на реалізацію інвестпроєкту з реконструкції очисних споруд); 19,8 млн – для КП «Електроавтотранс» (на покупку одноагрегатної модульної тягової підстанції для тролейбусів) та 5 млн грн – для наповнення статутного капіталу КП «Чисте місто», яке займатиметься експлуатацією міського полігону ТПВ.

На виконання умов договору про соціально-економічне співробітництво з Верхньосироватською сільрадою, на землях якої знаходиться полігон ТПВ, передбачено 12 млн грн.

Що збудують та відремонтують
На будівництво об’єктів житлово-комунального господарства в бюджеті передбачено 143,3 млн грн. Найдорожчим серед них буде реконструкція теплових мереж для забезпечення взаємного резервування теплових джерел Сумської ТЕЦ та Котельні північного промвузла. У бюджеті міста на цей об’єкт передбачено 130,19068 млн грн. Ідеться про будівництво так званої “перемички”, щоби при необхідності ТЕЦ могла подавати тепло споживачам Котельні північного промвузла і навпаки. Крім того, на будівництво об’єкту з сортування та подрібнення будівельних та ремонтних відходів передбачено 1 млн грн і стільки ж – на будівництво двох об’єктів первинного сортування та переробки таких відходів. На будівництво зовнішніх мереж водопостачання та водовідведення в парку ім. І.М. Кожедуба передбачено 1,4 млн грн.

Крім того, планується завершення реконструкції (санації) самотічного каналізаційного колектора D 500 мм від вул. 1-ї Замостянської по вул. Черкаській до перехрестя Черкаської та Лінійної – 1,765 млн грн (проєкт розпочато минулого року, загальна вартість – 7 593 157 грн) та продовження розпочатої ще 2018 р. реконструкції (санації) самотічного каналізаційного колектора Д 500 мм по вул. Замостянській від перехрестя вул. Харківська та вул. Сумсько-Київських дивізій до перехрестя вул. Черкаської та Лінійної – 8 млн грн (загальна вартість проєкту – 10 405 066 грн). Очікується, що об’єкт буде готовий на 79,6%.

15 млн грн передбачено на будівництво інших об’єктів комунальної власності. Зокрема, на реконструкцію фонтану «Садко» заплановано 7,5 млн грн; на реконструкцію майданчику для складування рослинних відходів по вул. М.Лукаша – 1 млн грн.

У Сумах з’явиться багато нових дитячих та спортивних майданчиків та комплексів. Зокрема, спортивно-оздоровчі комплекси на вул. Харківській,3 (1,5 млн) та у районі 23-ї школи (1,5 млн); спортмайданчик на вул. Інтернаціоналістів, 22 (600 тис.). Крім того, на встановлення нових спортмайданчиків в бюджеті передбачено 2 млн грн, дитячих майданчиків – 800 тис. грн. На реконструкцію електромереж вуличного освітлення в районі житлового будинку на пр. Шевченко,12 – 100 тис. грн.
Крім того, в бюджеті закладено 2 млн грн на будівництво інженерних мереж у районі заводу «Центроліт» (проєкт розрахований на 3 роки).

Серед дорогих об’єктів поточного року – створення парку культури та відпочинку «Чешка» – 24 млн грн та реконструкція скверу «Дружба» – 20 млн грн.
В освітній сфері планується завершення розпочатої 2018 р. реконструкції першого поверху школи №3, де розташовується інклюзивно-ресурсний центр, – 2 млн грн (загальна вартість проєкту – 7 491 775 грн), будівництво дитячого майданчика на території школи №12 (1,5 млн) та завершення благоустрою прилеглої території нового дитсадка «Світлячок» у 12-м мікрорайоні – 4 млн грн (загальна вартість – 14 089 155 грн).

Продовжиться реконструкція неврологічного відділення 4-ї лікарні, розпочате 2018 р. – 3 млн грн (загальна вартість проєкту – 36 829 214 грн) та стадіону «Авангард» – 20 млн грн.
УКБ продовжить займатися будівництвом цвинтаря в районі 40-ї підстанції, розпочатого 2017 р. – 1 млн грн (загальна вартість проєкту, який триватиме і в 2023 р. – 38 244 949 грн), кладовища в районі селища Новоселиця Верхнесироватської сільради – 1 млн грн (проєкт розрахований на 2014-2025 роки, загальна вартість – 38 355 224 грн) та будівництвом скейт-парку на вул. Ковпака, 77б-81б – 740 тис. грн (загальна вартість проєкту, розпочатого минулого року,- 761 880 грн).
На реконструкцію пішохідної доріжки по вул. Криничній – 1 млн грн, завершення реконструкції п’ятого поверху адмінбудівлі по вул. Першотравневій, 21 – 500 тис. грн (загальна вартість робіт – 7 432 280 грн).

На реконструкцію будівлі Великочернеччинського будинку культури передбачено 300 тис. грн, на будівництво інженерних мереж фізкультурного центру зимових видів спорту та активного відпочинку «Льодова арена» в міському парку ім. Кожедуба – 150 тис. грн, будівництво дитячих та спортивних майданчиків – 250 тис. грн.
На реставраційний ремонт приміщень по вул. Покровській, 9 – 500 тис. грн.

У міському бюджеті передбачено 21 844 084 грн на співфінансування інвестиційних проєктів, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. Мова йде про будівництво полігону для складування твердих побутових відходів на території Верхньосироватської сільської ради. Проєкт розрахований на 2019-2025 роки, його загальна вартість – 92 508 050 грн, частка міського бюджету – 72 508 050 грн.
На заходи з енергозбереження в бюджеті передбачено 293 326 грн. Зокрема на термомодернізацію будівлі школи №7 ім. М. Савченка – 85 609 грн, на термомодернізацію будівлі СШ №9 – 207 717 грн.

Мільйон лише в мріях
На утримання органів місцевого самоврядування в бюджеті передбачено 253,5 млн грн, у тому числі на забезпечення інформування територіальної громади з актуальних питань життєдіяльності (програма «Відкритий інформаційний простір») – 4 млн грн, на святкування – 296 тис. грн; на співпрацю з інститутами громадянського суспільства – 100 тис. грн.
У міському бюджеті на 2022 р. передбачено 21 млн грн на виконання програм та доручень виборців. Це означає, що кожен із депутатів Сумської міськради отримає по 0,5 млн грн так званих «депутатських» коштів – грошей, які вони зможуть витрачати у межах компетенції, бюджетних програм та мережі установ і організацій головних розпорядників бюджетних коштів, крім видатків на оплату праці та нарахування та надання матеріальної допомоги.
Нагадаємо, у 2020 та 2021 році депутати отримували по 1 млн грн, у 2018 та 2019 рр. – по 350 тис грн.