Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Як діяти сумчанам при виникненні надзвичайної ситуації

200

Сумська міська влада хоче, щоби містяни знали усе про дії в особливий період

Щодня багато новин стосується російської агресії. Дехто не зважає на це і живе, як і раніше. Дехто дуже переймається і готує тривожну валізу, а дехто відчуває паніку. Хоч би там що, як жити та реагувати на виклики сьогодення кожен вирішує самостійно.
Міський голова попросив підлеглих активніше проводити просвітницьку кампанію, аби при необхідності, при отриманні сигналів тривоги чи повідомлень містяни знали, як діяти в надзвичайних ситуаціях, знали адреси найближчих укриттів і як ними користуватися.
Найближчим часом налагодять комунікації з обласними підрозділами та відповідальними за роботу цивільного захисту на великих підприємствах.

«Хотів би звернутися до тих людей, що мають особисту зброю. Перевірте свою зброю, перевірте терміни дозволів… Усі дивіться телебачення, слухайте новини, що відбувається на кордоні нашої країни зі сторони Росії… Не є секретом, що декілька тисяч сум’ян мають особисту зброю, в тому числі нарізну ,з відповідними дозвільними документами. Перевірте, щоб вони не закінчилися, щоб ви мали право рухатися вулицею з даною зброєю. Може бути все, будь-яка форс-мажорна ситуація. Не буду нагнітати, але всі повинні бути готові, щоби захищати свою країну», – зазначив декілька тижнів тому Олександр ЛИСЕНКО.

Відтоді щопонеділка він вимагає від підлеглих звіту щодо виконання доручень, пов’язаних з резервістами та станом споруд для укриття населення.

У підвалах будинків, в яких понад 5 поверхів, фахівці радять не ховатися

Начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслав КОНОНЕНКО доповів, що відповідно до чинного законодавства України навчальні збори резервістів тероборони проводяться у складі військових частин тероборони. За його словами, відділом підготовлено відповідне звернення до Сумського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, командування військових частин. «За інформацію військових, станом на 6 січня, проведення навчання зборів з резервістами тероборони не заплановано», – доповів він.

Олександр Лисенко додав, що зараз місцева влада працює з керівництвом нашого підрозділу резервістів тероборони, який готується отримати постійну дислокацію в нашому місті. Є пропозиції щодо надання їм приміщень для розміщення штабу.

На виконання розпорядження міського голови була створена тимчасова комісія з проведення обстеження будівель та споруд комунальної форми власності та встановлення можливості їх використання для укриття населення.

«На цей час відпрацьовано 456 технічних паспортів та проводиться робота по прибиранню разом з ЖКГ. Відпрацьовано план-схему розташування захисних споруд цивільного захисту в м. Суми, в тому числі підвальних приміщень; розроблені пам’ятки населенню на особливий період; розтушування споруд цивільного захисту доведено до населення через сайт Сумської міської ради», – заявив начальник відділу з питань НС та цивільного захисту населення Артур ПЕТРОВ.

Зі 120 укриттів і захисних споруд, зареєстрованих у Сумах, 2021 року жодне зі статусу “неготових” у “готове” не перевели

За його словами, на сайті є інформаційний банер «Населенню при виникненні надзвичайної ситуації», де і міститься вся необхідна інформація щодо ситуації техногенного, природного чи військового характеру (рекомендації, як діяти).

Найближчим часом, за словами Артура Петрова, опрацьована карта пристосованих будівель. «Їх 248. Це буде окрема карта», – зазначив він.

Корисно
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки презентував брошуру «У разі надзвичайної ситуації або війни». Вона містить практичні поради, що враховують український та іноземний досвід та рекомендації з інформаційної безпеки.

https://uacrisis.org/uk/broshura-ns-vijna?fbclid=IwAR2I8YA2Xac6cfL3dmYrQHSvR0Kk3OoBNn5C3UAG6Y0RZ0LzlQol-NUaZpw

Інформація на порталі Сумської міської ради

https://smr.gov.ua/uk/dovidka/naselenniu-pry-vynyknenni-nadzvychainykh-sytuatsii.html