Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

«Міфічний» ковід

57

Справжня інфодемія: як розпізнати фейки, недостовірну інформацію та маніпуляції щодо коронавірусу та вакцинації

Пандемія коронавірусу, що почалася у 2020 р., безперечно розділила час на «доковідну» епоху і сувору дійсність. Через неї у нас з’явилась нова звичка – носіння маски; вона стала головним інформприводом, майже не зникаючи з топів новин, породила неологізми – «вівцінація» та «лох-даун». Цікаво, що з самого початку тоді ще епідемії блискавичніше за саме захворювання почали ширитися міфи, байки, дивні висновки, чудернацькі питання, свідчення вигаданих лікарів та ніколи не існувавших пацієнтів. Разом з вірусом планетою бадьоро крокувала інфодемія, тобто зростаючий потік інформації про це захворювання, нерідко помилкової та перебільшеної.

Сьогодні конспірологія є супутником практично будь-якої масштабної події – вибори, теракти, резонансні вбивства, наукові відкриття. При цьому найбільш розповсюджені фейки саме про медицину та політику. Іноді вони переплітаються. Між тим дезінформація про вірус може сильно зашкодити здоров’ю і життю людей. Для мінімізації подібних негативних наслідків працюють, наприклад, антифейкові проєкти «По той бік пандемії», що за минулий час спростував більше 200 короновірусних фейків, та Stop Fake – більше 700.

На долю коронавірусу випало, мабуть, найбільше сумнівних тверджень, починаючи з того, що знайшлося чимало людей, які взагалі не вірили у його існування. Дехто шукав підтвердження теорії змови у назві, яку розшифрували як «побачте капітуляцію овець». Однак фахівці з латинської мови запевнили, що це домисел. Латиною вівці перекладаються як «ovis» (а не «ovid»). Певно, автори цієї теорії через співзвуччя англійської літери С, яка читається як see (з англ. на укр. «бачити») вирішили перекласти COVID як «бачити овець».

Ну а далі кількість фейків зростала як сніжний ком, часом лякаючи, а інколи, змушуючи посміхатись або взагалі не розуміти, як люди можуть вірити у нісенітниці…

Фейк за фейком
Які ж міфи та теорії ширилися в українському сегменті соцмереж? Коронавірус передається через укуси комарів; ПЛР-тест пошкоджує мозок; вірус можуть переслати з Китаю, тож не можна забирати поштові відправлення з АліЕкспрес чи інших китайських торгових платформ; з гвинтокрилів над деякими містами розпилюють антисептичні засоби. До речі, останній фейк пізніше трансформувався у твердження, що з літаків розпилюють, власне, сам вірус… Написати про кожний фейк неможливо, бо ім’я їм – легіон.

За даними опитування КМІС, дві третини українців принаймні пів року тому вірили у штучне походження нової хвороби. Так 36,7% українських громадян вважали, що «коронавірус спеціально розробили і навмисно поширили у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам», а 29% відповіли, що «він зроблений штучно у лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю».

Серед інших версій, у які вірить принаймні частина українців: «коронавірус нічим не відрізняється від грипу», «влада кинула людей і спеціально приховує правду, занижує дані про хворих», «коронавірус шириться через 5G-інтернет», «вірус розкрутили медіа, а насправді він не несе реальної загрози», ««коронавірус придумали, щоб організувати всесвітній електронний концтабір».

Мітинг проти вакцинації. Саме тут можна почути найбільш екзотичні міфи та фейки щодо пандемії

А як тільки у деяких країнах почалася вакцинація, в інтернеті почали обговорювати потенційну небезпеку препаратів, давати посилання на сумнівні ресурси з вигаданими історіями, а у кожного другого конспіролога знайшовся «близький друг» (або навіть десять), який вже зробив щеплення і чудом залишився живим. Причому ніхто з фахівців не заперечує можливість ризику настання ускладнень після щеплення, проте відсоток таких випадків залишається низьким. У той час, як, на думку конспірологів, виключенням є, скоріше, позитивний досвід вакцинації. Втім вони все одно впевнені, що тяжкі наслідки обов’язково настануть, але у недалекому майбутньому.

Пропонуємо згадати про найбільш популярні серед жителів Сумщини міфи про коронавірус та вакцинацію. А розвінчати їх ми попросили місцевих лікарів – медичного директора КНП СОР «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З. Красовицького» Ірину ТРОЦЬКУ та медичного директора КНП «Обласна спеціалізована лікарня у м. Глухів» Євгена СКРИПНИКА.

Розповідь про неправдиві твердження щодо лікування та профілактики коронавірусу розпочинає Ірина Троцька.

Курці хворіють рідше
«Мій досвід ведення пацієнтів, які хворіють на ковід і є курцями, вказує на те, що такі люди переносять захворювання набагато складніше. Це пов’язано з тим, що людина з багаторічним стажем паління має деяку «скомпрометованість» органів дихання. У курців також менший об’єм легенів, у них зазвичай і так знижена сатурація. При тому, що сам вірус загрожує появою небезпечних ускладнень саме з боку легенів. Це призводить до більш тяжкого перебігу хвороби. Отже, можна зробити висновок, що цей міф пішов на користь лише виробникам та продавцям тютюнових виробів.

Алкоголь як рятівник
Хоч би яка епідемія настала, завжди трапляються псевдолікарі, які називають себе знатоками медицини і при цьому радять дихати парами горілки, подаючи це як лікувальну процедуру. COVID-19 – не виняток. Втім це шкідлива інформація. Така ж, як і рекомендація регулярно вживати міцний алкоголь у якості профілактики захворювання. Так, скоріше, можна пошкодити слизову оболонку дихальних шляхів, ніж вберегти себе від коронавірусу. Дихати парами етанолу – небезпечно. Така горе-порада ґрунтується на тому, що пари етанолу нібито розчиняють оболонку вірусу і вбивають його. Етанол справді викликає денатурацію білків, але лише в таких концентраціях, які небезпечні для будь-якого організму. Хоча в цілому лікарі не проти алкогольних напоїв, якщо мова йде про 150-200 мл сухого вина за добу. Доведено, що це навіть приносить деяку користь організму. Втім до противірусної ковідної терапії це не має жодного стосунку.

Часник VS Ковід
Панує думка, що вживання часнику, імбиру та лимонів зміцнить імунітет та збереже від інфікування COVID-19. Ці продукти, безумовно, є корисними. Та навіть у людини з хорошим імунітетом є значні ризики захворіти на цей вірус.

Вітамін D та його друзі
У жителів наших широт восени і взимку спостерігається дефіцит вітаміну D
Та й гіповітаміноз в цілому. Практично 70 % населення страждає від браку вітамінів. Так, його необхідно приймати у якості вітамінної добавки. Коли мова йде про коронавірус, то просто необхідно продовжувати вживати вітаміни і мінеральні добавки, проте це не ліки і не гарантія того, що людина не інфікується, а просто підтримка для організму у холодний період року, коли світовий день короткий, а сонця ми не бачимо іноді тижнями.

Антибіотики як панацея
Цей шкідливий міф викорінити надзвичайно складно. Люди звикли займатися самолікуванням і призначати собі антибіотики, незважаючи на причину захворювання. Іноді грішать цим і лікарі. Нагадую, що ковід викликає вірусні пневмонії, проти яких антибіотики безсилі. Їх призначають лише у разі приєднання бактеріальної флори. Дуже низький відсоток пацієнтів з коронавірусом потребують прийому антибіотиків.

Грай, гормон
Будь-які гормони, у тому числі дексаметазон з групи глюкокортикоїдів, на слуху у багатьох. Як тільки людина дізнається діагноз, вона починає пошуки цих препаратів. Втім вони показані при зниженій сатурації. А якщо показів немає, то їх безконтрольний прийом може призвести до пригнічення імунітету, і на фоні цього може додатися саме бактеріальна інфекція.
Ще одне спостереження: почувши слово ковід, люди того ж дня мчать записуватися на комп’ютерну томографію (КТ). Проте протягом перших 3-5 днів її результати неінформативні. Цю процедуру необхідно пройти лише за призначенням лікаря.

Перекрили кисень
Є ще оманливе твердження про те, що захисні маски призводять до інтоксикації CO2. Але вірогідність шкоди від захисних масок неодноразово перевіряли, і ці припущення не підтвердилися. Тривале носіння маски може викликати певні незручності, але не кисневу недостачу.

Вакцинація – не захищає
Трапляються випадки, коли ковід діагностується у вакцинованих осіб, але на це є свої причини. По-перше, необхідно визначити, коли саме людина захворіла. Якщо коронавірус розвивається протягом двох тижнів після щеплення, це говорить про те, що вакцина була зроблена в інкубаційний період. Тобто людина була інфікована ще до того, як прийшла на вакцинацію. Тож, якщо ви плануєте зробити щеплення, за тиждень до цього дня треба суворіше дотримуватися методів профілактики та обмежити контакти.

Ще в лютому генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус казав, що ми боремося не лише з епідемією, а й інфодемією. У такому інформаційному океані дедалі складніше визначати, де правда, а де – дезінформація

Я аналізувала дані щодо смертності по Сумській області і виявила, що серед померлих 98,9 % були невакцинованими. У нашому стаціонарі за весь час з березня 2021 р. помер лише один вакцинований хворий з двома дозами щеплення, але він мав дуже складне супутнє захворювання. Ймовірно, ця патологія викликала імуносупресію, і щеплення не спрацювало. Нагадую, що будь-яке щеплення (не лише від коронавірусу) виробляє захист у 90-95% людей, 5-10% залишаються стійкими до вироблення імунітету.

На жаль, відомі й випадки, коли згідно документів людина отримала щеплення, а насправді просто придбала сертифікат про вакцинацію за гроші. Такі люди й потрапляють у тривожну статистику, коли тяжко хворіють чи потребують перебування на ШВЛ. До речі, у нашій лікарні найнижча летальність по області, незважаючи на те, що до нас потрапляють хворі з тяжкими супутніми хворобами – туберкульозом, гепатитом, коронарним синдромом».

«Мы все умрем»
Продовжив тему міфів щодо вакцинації Євген Скрипник. Багато людей дійсно панічно бояться вакцинації від коронавірусу. За його словами, найбільш поширеним міфом про вакцинацію на Сумщині є твердження, що всі вакциновані помруть через два роки. Звідки взялась інформація та чому саме такий строк відводять щепленим місцеві конспірологи, – незрозуміло. Також поширені й інші «вірування» – наприклад, у те, що після вакцинації люди набувають здатності примагнічувати предмети. Пам’ятаєте відео, де на передпліччі людини у місці уколу тримається ложка?

«Більш за все, люди бояться, що їм вколять якийсь «шмурдяк» (саме таке слово вони використовують) і що після вакцинації людина захворіє, а не набуде імунітету», – розповідає лікар. Втім хочеться їх заспокоїти. «Всі вакцини від коронавірусу, схвалені ВООЗ, захищають від важкого перебігу хвороби, від ускладнень та смерті. Про це свідчать результати багатьох досліджень. Імунітет формується в середньому через 14 днів. Після вакцинації вірогідність захворіти набагато менша, але вона є, адже щеплення не захищає на 100%, кажуть у CDC – Центрі з контролю та профілактики захворювання США», – пояснює Євген Скрипник. Він наголошує, що вакцина є інактивованою, тобто вірус вбитий. Щеплення не викликає хворобу. Побічна дія вакцини у вигляді підвищення температури тіла – не прояв захворювання, а звичайна реакція на вакцину. Тому не варто робити ПЛР-тест – він все одно нічого не покаже. Взагалі, на думку Євгена Скрипника, більшість побічних дій від вакцинації, коли люди скаржаться на пітливість, головокружіння, головний біль, оніміння кінцівок, неприємні відчуття в ротовій порожнині, пов‘язані з хвилюванням.

«Вакцинація береже в першу чергу від важкого перебігу коронавірусу, від реанімації та смерті! Навіть якщо і захворієте, хвороба проходить легко. Протипоказанням для вакцинації є тільки температура більше 38 та якщо була алергічна реакція на першу вакцинацію.

Перед вакцинацією від коронавірусу не потрібно починати прийом препаратів для роздрідження крові, протиалергічних, знеболюючих, протизапальних. Найпоширенішим побоюванням людей є ризик утворення тромбу у результаті щеплення. Але вводиться не живий, не ослаблений вірус, а інактивований або його фрагмент (матрична РНК). А сам вірус дійсно, коли захворієте, може викликати тромбоутворення.
Зустрічалися навіть випадки, коли перед вакцинацією про всяк випадок (!) люди приймали антибіотики! Це взагалі нічим не пояснювана маячня…

А ще – деякі люди впевнені, що краще перехворіти і виробити природний імунітет. Правда у тому, що природний імунітет може коштувати дорого через високий ризик ускладнень.

Наостанок хочу додати, що за інформаційні просвітницькі пости про коронавірус та вакцинацію у місцевій спільноті Facebook я навіть отримував погрози з вимогами «припинити пропаганду вбивства людей». Тож робота руйнівників міфів є ще й потенційно небезпечною…»

Замість висновків
Інформаційна гігієна не менш важлива за звичайну. В епоху настільки швидкого розповсюдження новин та технічного прогресу, який дозволяє змонтувати та озвучити відео, де відома особа, наприклад президент чи актор, буде нести абсолютну маячню, треба вміти розрізняти фейки і недостовірну інформацію. Нагадуємо, що офіційними джерелами новин про коронавірус є офіційний сайт МОЗ та ресурс «Коронавірус в Україні» https://covid19.gov.ua. Там є список верифікованих, тобто перевірених джерел інформації. Новини про ковід у світі краще за все читати на сайті ВООЗ.

Міфи народів світу
Ніколи розбиратися 5G чи 4G,– трощи!
Теорія про ймовірну шкоду 5G для здоров’я людини існує вже кілька років. Спочатку конспірологи думали, що 5G викликає онкологію, але з початком епідемії переключили увагу на коронавірус. Згідно з цією теорією, хворі на COVID-19 насправді страждають від гіпоксії – нестачі кисню в організмі, викликаної «5G-радіацією». «Підтвердження» цьому конспірологи знаходять у тому факті, що місто Ухань у китайській провінції Хубей, де почалася епідемія, було першим містом (насправді лише одним із перших), де якраз до осені 2019 р. тестували запуск 5G-мережі.
У 2014 р. ВООЗ заявила, що жодної шкоди для здоров’я від використання мобільного телефону встановлено не було, але разом із Міжнародним агентством з дослідження раку внесло все радіочастотне випромінювання, куди входить і мобільний сигнал, у категорію «можливих канцерогенів». У цю ж категорію входять мариновані овочі та тальк. При цьому алкоголь та оброблене м’ясо потрапили в потенційно небезпечнішу категорію. Але прихильники цієї теорії продовжували руйнувати вишки без розбору, яке то “G” – 3, 4 чи 5.

Облік і контроль
Пандемія COVID-19, очікувано, розворушила і рух антивакцинаторів. Багато хто з них вважає, що за появою нового коронавірусу стоїть мільярдер і філантроп Білл Гейтс, який з початку 2000-х займається програмами вакцинації в країнах Африки та Південної Азії. Конспірологи вірять, що пандемія — спланована світовими елітами в особі Гейтса, Рокфеллерів та Уоррена Баффета, ілюмінатами чи рептилоїдами подія, що має на меті масову вакцинацію. Відповідно до теорії змови, від вакцини загине від 15% до 95% населення, а за тими, хто вижив, буде встановлений контроль за допомогою вживлених в тіло мікрочіпів і… мережі 5G.
Але найпопулярнішою, за даними платформи EUvsDisinfo.eu, проєкту Європейської служби зовнішніх дій, спрямованого на викриття фейків, є група теорій про те, що вірус – біологічна зброя, створена державою – Китаєм, Сполученими Штатами чи Росією.

Бігфарма на марші
Під час пандемії 2020 р. вибух попиту на широкий спектр товарів – від медичних масок до апаратів ШВЛ – дозволив виробникам цієї продукції підняти ціни й набити кишені. Найбільший куш, на думку конспірологів, зірвали постачальники вакцин від SARS-CoV-2. Мовляв, фармацевтичні гіганти можуть бути зацікавлені в тому, щоб сильніше роздмухати пандемію й заробити на продажу вакцин. Згідно з одним з абсурдних припущень, безліч людей було заражено коронавірусом під час попередніх вакцинацій, а носіння медичних масок цей вірус активує.

Будьте пильними
Теорії змови стали невід’ємною частиною інформаційного простору. Їх розповсюджують блогери, ними діляться наші друзі у соцмережах, у них вірять знаменитості та чиновники. Як розпізнати фейкову інформацію, ми спитали у медіа-експерта Олексія ЗАХАРЧЕНКА:

«Ви, звичайно, хочете, щоб ваші рідні та близькі були в курсі останньої інформації про епідемію. Тому, коли отримуєте нову інформацію – у соцмережах чи месенджерах, – можливо, поспішаєте переслати її далі. Проте перше, що ви можете зробити для боротьби з фейками – зупинитися та проаналізувати, чи відповідає новина критеріям достовірної інформації.

1. Перевіряємо джерело. Фейк часто посилається на «сусідку племінника друга моєї колеги», тобто не на прес-службу або посадовця чи експерта, які несуть відповідальність за свої слова. Такі майже анонімні повідомлення майже завжди означають, що інформація – вигадка. Посилання на «авторитетного професора американського інституту Джона Сміта» також має насторожити, бо неможливо перевірити, чи існує він насправді.

2. Поєднання доведених фактів та фейків. Це один з основних принципів пропаганди. Коли ви прочитали, наприклад, список рекомендацій, легше повірити у неї, якщо ви точно знаєте, що там вірний хоча б один пункт. Але неправдивою інформацією може виявитися половина пунктів.

3. Вплив на емоції. Вірусною стає інформація, яка викликає у нас сильні відчуття – страх, занепокоєння чи, навпаки, радість. Викликають подібні емоції заголовки на кшталт «Шок! Сенсація!», «Про це не розповість жодне ЗМІ!», «Про що мовчать лікарі!», «Від нас приховують…», «Негайно повідом про це всім, кому можеш!», «Коронавірус нарешті остаточно переможено!!!»

4. Упереджені новини. Це однобічне трактування інформації та особиста інтерпретація подій. Коли ви бачите, що автор явно схиляє вас до свого ставлення і у новині відсутня позиція іншої сторони – це привід замислитись.

5. Псевдонаукові новини. Лікування раку содою, а коронавірусу – м’ятними льодяниками або подібну маячню презентують як реальні наукові дослідження. Для правдоподібності використовують якомога більше слів з наукової специфічної лексики.