15 вересня у рамках форуму «Агро – 2018», який проходив у Сумському Національному аграрному університеті, відбувся фестиваль вареників під яскравим гаслом: «Хай кожен живе, як вареник в сметані».
Його організатором став факультет харчових технологій СНАУ. Вареник–фест складався з трьох етапів. Перший – феєрична концертна розважальна програма cумських народних співочих і танцювальних колективів та вокалістів Сумського Національно аграрного університету. Серед них: народний фольклорний ансамбль «Весна», який представив яскраві гумористичні пісні у супроводі запальних танцювальних номерів; солістка Старосельського народного хору Алла Сергієнко зворушливо виконала твір про кохання, а вокаліста СНАУ Анна Радченко талановито заспівала пісню «Край, мій рідний край». Подарунком для гостей фестивалю став виступ Заслуженого працівника культури України Людмили Мостіпанової з народними піснями, в тому числі і про вареники, а дитячий танцювальний колектив «Візаві» яскраво запалив публіку своїм танцям у незвичайних костюмах – вареників.
Другим етапом фестивалю став майстер-клас з виготовлення улюбленої для всіх українців страви, де кожний охочий міг своїми руками виліпити смаколик за власною рецептурою. Крім того, відвідувачі фестивалю могли доволі поласувати варениками з різними наповненнями (картоплею, маком, м’ясом та іншими смаками). Смачне дійство супроводжував яскравий виступ ведучого, який розповів безліч цікавих фактів про винуватця свята та створив веселу і невимушену атмосферу.
Третім етапом фестивалю став конкурс зі швидкості поїдання вареників. Прийняти участь у ньому забажали 12 учасників, серед них хлопці та дівчата різного віку. А суддями стали працівники СНАУ, які оцінили швидкість поїдання вареників. За результатами конкурсу було визначено трьох переможців. Перше місце посів Петрик Ярослав, друге – Зінченко Євген, трете – Меньшиков Данило, які отримали почесні дипломи та були нагороджені смачними подарунками.
Загалом фестиваль зібрав настільки багато відвідувачів, що навіть його організатори, які виготовили для його проведення 900 вареників не очікували стільки гостей та бажаючих їх поласувати. До самого закінчення смачного дійства на ньому панувала урочиста і святкова атмосфера, а його акордом стало повідомлення про те, що такі заходи відбуватимуться щорічно.
До його проведення нам вдалося поспілкуватися з організатором фестивалю Оксаною Мельник, доцентом кафедри технології харчування Сумського Національного аграрного університету та взяти у неї інтерв’ю.
Яка головна мета та яка головна ідея вареник- фесту?
О.М.: Він буде складатися з кількох етапів. Спочатку відбудеться святкова концертна розважальна програма за участю самодіяльних народних вокальних і танцювальних колективів та окремих співаків, у тому числі і Сумського Національного аграрного університету. Потім ми будемо презентувати майстер – клас по виготовленню вареників, на якому буде представлено процес приготування тіста і формування вареників з різними наповненнями, а наприкінці відбудеться конкурс по швидкості їх поїдання, до якого може долучитись кожен охочий. Фестиваль проводиться з ціллю популяризації українських страв, а також ознайомлення всіх відвідувачів, серед яких є і випускники шкіл, технікумів, училищ з факультетами університету та з тими традиціями, які в ньому панують.
Хто бере участь в даному фестивалі?
О.М.: В даному фестивалі бере участь наш факультет харчових технологій, і зокрема кафедра технології харчування, а також кафедра технології м’яса і молока, кафедра технології обладнання і наш комбінат громадського харчування.
Чи були складності під час підготовки до проведення фестивалю?
О.М.: Особливих складностей не було, оскільки ми всі працювали на результат – зробити фестиваль вареників смачним, веселим та яскравим, а чи це нам вдалось побачимо під час його проведення.
Кому належить ідея даного фестивалю?
О.М.: Ідея даного фестивалю належить керівництву університету, і зокрема проректору з наукової роботи. До речі, в минулому році ми робили фестиваль, на якому були представлені деруни і млинчики, а в цьому вирішили зробити особливе для кожного українця свято вареників.
Чи вперше цей фестиваль проходить у Сумському Національному аграрному університеті і чи відбудеться він у наступному році?
О.М.: Так, фестиваль вареників проходить вперше, і якщо він сподобається відвідувачам, то напевно відбудеться і у наступному році.
На що робився акцент при підготовки до даного фестивалю?
О.М.: Акцентом даного фестивалю стали українські традиції. Саме з їх дотриманням ми зробили презентацію усіх вареників, які представлені на нашому святі.
Підготувала: Анастасія Літвіненко