Смачна країна: мрієте смачненько попоїсти – слідкуйте за гастрономічними фестивалями України і дегустуйте усяку смакоту
Найвідоміші святкування пов’язані з їжею: це, звісно, фестиваль галушок у Полтаві, дерунів – у Коростені, шоколаду – у Львові та вина у Мукачево. Та виявляється, що раціон таких українських частувань доволі різноманітний. За кількістю кулінарних свят в Україні лідирує Закарпатська область, де майже щомісяця проводяться гастрономічні фестивалі окремих страв. До того ж гостей таких заходів пригощають безкоштовно, а ще залюбки діляться автентичними рецептами та проводять кулінарні майстер-класи. Кримський півострів намагається не відставати від своїх західних колег та випереджає їх хіба за кількістю алкогольних фестивалів. А головна відмінність кримської гостинності від гуцульської в тому, що за дегустацію тут беруть гроші. А от схід залишається найменш охопленим гастрономічними святами. Сумщина також не дуже багата на традиційні гастрономічні фестивалі. За останній рік силами громадських організацій започаткували свято куліша, борщу, сала та млинців, де безкоштовно можна було поласувати стравами. А ще приватні підприємці влаштували комерційне свято шашлику у міському парку.
Фестиваль хліба
На хуторі Острів Обирок в Чернігівській області у серпні можна власноруч вижати зерно серпами, вибити ціпами, змолотити жорнами, і спекти з нього у печі хліб можна буде на фестивалі. Тільки участь у такому дійстві не безкоштовна: за кілька днів випікання хліба доведеться заплатити від 100 до 200 грн.
Фестиваль кавуна
Місто Гола Пристань у Херсонській області щорічно третьої суботи серпня запрошує поласувати баштанними. Обов’язковим на святі є важення вирощених кавунів-гігантів. Серед рекордів – кавун 2011 р., 53 кг, кавун 2012 р. – 95 кг. Фестиваль започаткували в 2003 р.
На фестивалі існує як виставка кавун-карвінга, так і майстер клас з різьблення на кавунах.
Свято полтавської галушки
Усі охочі матимуть змогу посмакувати полтавськими галушками у найширшому асортименті. Фахівці кулінарного мистецтва м. Полтава проведуть майстер-класи з їх виготовлення та поділяться власними рецептами та секретами приготування найсмачнішої галушки.
Пивний фестиваль
Пересувний «Великий літній Кримський пивний фестиваль» проходить у семи містах Криму в період з 5 липня по 20 серпня. У рамках проведення пивного фестивалю гостям пропонують продегустувати різні сорти пива, взяти участь у змаганнях, концертах і кулінарних конкурсах. Місцями проведення фестивалю є морські набережні кращих курортів південного берега Криму: Керч, Феодосія, Коктебель, Судак, Алушта, Ялта, Севастополь. Схожий фестиваль заплановано у Криму на вересень. Пивні фестивалі проходять також у Києві та Львові.
Фестиваль «Берлибашський бануш»
В закарпатському селі Костилівка Рахівського району проходить фестиваль традиційних гуцульських страв. Учасників і гостей свята пригостять гуцульськими стравами, головна з яких – бануш. Це українська гуцульська традиційна страва: крута каша з кукурудзяної муки, зварена на вершках або сметані. За традицією, готується виключно чоловіками на відкритому вогні. Її можна порівняти із мамалигою.
Фестиваль вина та меду
Зазвичай самі ці два продукти на Західній Україні об’єднують в одному святі. Бо ж медовуха, як і вино – один із традиційних напоїв гуцулів. У квітні-травні Ужгород запрошує на традиційний фестиваль вина та меду «Сонячний напій». Винний фестиваль WineFeoFest відбудеться у Феодосії 13-15 вересня. Фестиваль вина у Береговому відзначають у березні. Традиційною є виставка «Вино і виноробство» в Одесі, що проходить у лютому. Також у травні відзначають фестиваль виноградарів і виноробів “Угочанська лоза” у Виноградові на Закарпатті.
Фестиваль кримськотатарської національної кухні
У рамках святкування Хидирлеза (11 травня) в Судаку організовують масштабний фестиваль кримськотатарської національної кухні. Між містами і районами, делегації яких будуть брати участь у святі в Судаку, влаштовуються змагання з приготування кримськотатарської національної страви – янтик. На святкувані у 2013 р. приготували близько 1,5 тис. порцій цієї національної страви, які безкоштовно роздали гостям та учасникам свята.
Свято сала
У Полтаві Свято сала проводиться щороку у лютому, і стало уже традиційним.
Люблять цей український продукт у Луцьку, де у вересні заплановано проведення фестивалю «З любов’ю до сала». Ще одне місто – Миргород на Полтавщині – вшановує окрему породу свиней: миргородську свиню. Саме тут планують створити найбільший у країні «Український салобургер».
Миргородський фестиваль свинини – це грандіозне гастрономічне шоу, на якому десятки професійних кухарів готують різноманітні смаколики: м’ясні рулети та вареники, котлети, відбивні, стейки, різноманітні ковбаси, тушковане м’ясо, фаршироване порося, борщ та м’ясні бульйони. Всі бажаючі зможуть не тільки спробувати м’ясні страви, а й навчитися готувати їх. Минулого року на це свято забили 120 свиней вагою більше 100 кг.
На початку травня у Чернівецькій області традиційно відзначають свято березового соку.
У програмі фестивалю багато цікавих заходів: березові, медові та трав’яні старовинні рецепти молодості та здоров’я, приготування страв на багатті, дегустація грибної, рибної юшки, напоїв з березового соку. Фестиваль, якому немає аналогів в Україні, проходить на Буковині вже другий рік поспіль.
Фестиваль сиру
Четвертий рік поспіль проходить фестиваль Великоберезнянського сиру «Молочна ріка» на околиці села Стужиця на Закарпатті.
Гості мають нагоду скуштувати десятки видів страв лемківської кухні, оцінити віртуозну майстерність домогосподарок високогірних поселень, купити грудки сиру, тістечка, а також самим прилучитися до приготування смачної їжі, основу котрої складає білосніжний коров’ячий сир, записати оригінальні старовинні рецепти. Традиційним є свято «Гуцульська бриндзя» в Рахові. Це найбільший гастрономічний, кулінарний фестиваль, що проходить у Закарпатті.
Фестиваль полуниці
Зазвичай це свято відзначають в місті Ізюм Харківської області у другу суботу червня, на яку припадає пік врожаю ягоди. Місцеві називають Ізюм «полуничною столицею» України. При цьому вони стверджують, що тут вирощують найсмачнішу і саму велику полуницю у світі. Одна із традицій свята – приготування полуничного варення, яким пригощають гостей фестивалю.
Саме шоколад удостоєно справжнього націаонального свята. У лютому місто Львів запрошує всіх ласунів скуштувати найкращі та найрізноманітніші шоколадні солодощі.
Впродовж чотирьох днів відвідувачі «шоколадного дійства» мають змогу побувати на ярмарку-презентації шоколадних виробів найкращих представників цієї індустрії, взяти участь у майстер-класах від професійних шоколатьє, поласувати шоколадними виробами ручної роботи, які презентують найкращі кондитерські Львова та всієї України, стати свідком створення близько півсотні унікальних скульптур з величезних брил шоколаду.
Фестиваль шашлику
Цього року вперше під Судаком, в селі Мигдальне, влаштували кулінарний фестиваль шашлику «Крим кебаб 2013». Перший і унікальний у своєму форматі, фестиваль «Крим кебаб» покликаний зберегти національні кулінарні традиції, визначити найбільш талановитих і креативних майстрів-кулінарів Криму.
Фестиваль голубців
У селі Четфалва, де живуть переважно угорці, фестиваль голубців придумали три роки тому.
Крім дегустацій головної фестивальної страви в програмі уроки чардашу і конкурси голубцевих справ майстрів. У Закарпатті вважається, що чим голубець менший, тим він смачніший. І Якщо дівчина крутить правильні голубці – буде хорошою господинею. Правильні голубці розміром приблизно з мізинець тутешні мешканці начиняють кукурудзяною крупою та грибами. Угорці загортають в листи квашеної капусти копчену свинячу груднинку з паприкою і торгоні – дрібними шматочками тіста. А взагалі в якості покривного листа використовують все, що росте під рукою: листя кольрабі, хрону і дикого винограду.
Фестиваль вареників
В останній день Масляної гірськолижний курорт «Буковель» вже четвертий рік поспіль проводить Всеукраїнський фестиваль вареників. Кожен учасник фестивалю може поласувати улюбленою стравою українців — варениками зі шкварками, цибулею, картоплею, печінкою, вишнями, сливами та іншими начинками, яких є більше сотні, та визначити, які з них найсмачніші.
Другий рік поспіль в селі Косонь (Закарпатська область) проходить фестиваль півня, також відомий як «Фестиваль тушкованого півня». Це цікаве кулінарне дійство. Протягом дня відбувається основний конкурс, на якому можна познайомитися з унікальними рецептурами приготування цього косонского делікатесу. Наприкінці фестивалю стравами пригощають гостей свята.
Фестиваль карпа
У липні в селищі Коропець Тернопільської області традиційно відбувається фестиваль кулінарного мистецтва «КоропФест», головним героєм якого є риба короп. Цей фестиваль проходить тут не випадково – у місцевій річці завжди було повно коропа, а жителі Коропця здавна кулінарного свята – дегустації сотні страв з коропа, майстер-класи з приготування місцевої страві – вареників з коропом і фірмового у Коропці коропа маринованого.
Фестиваль дерунів
Традиційно в одну з субот вересня у Коростені (під Житомиром) проходить «Міжнародний фестиваль дерунів», на якому демонструються і дегустуються найкращі деруни з усіх куточків України та інших країн.
В рамках фестивалю серед дегустаторів проводяться змагання на найбільшу кількість продегустованих дерунів та за кращий відгук переможцю. Та головне змагання фестивалю – конкурс на найкращий дерун. Беруть участь в ньому всі бажаючі, які впевнені, що зможуть конкурувати нарівні з досвідченими майстрами кулінарної справи. Щороку на цьому святі готують дерун вагою не менше 100 кг. На фестивалі діє школа дерунярства: досвідчені кухарі вчать усіх бажаючих готувати деруни. Кожен з гостей фестивалю за бажанням може придбати патент дегустатора (орієнтована вартість 100 грн.) з правом упродовж цілого дня спробувати по одному дерунові у кожній торговельній точці міста.
Фестиваль леквару (сливи)
У серпні на Берегівщині сьомий рік поспіль відмічають Свято леквару. Даний фестиваль є унікальним через те, що демонструє можливість побачити давні національні традиції, пов’язані з варінням сливового лекварю (повидла по-закарпатськи) та приготуванням страв на його основі.
Свято шлунка: незвичайні кулінарні фестивалі світу
Кулінарна мапа України доволі різноманітна, та не менш цікавими є гастрономічні свята за кордоном, де влаштовують масштабні війни продуктами та готують комах.
Щороку Італія і Іспанія радують туристів апельсиновою і томатною битвами. Гості баталій зможуть вдосталь накидати цитрусовими і помідорами, отримавши емоційну розрядку і масу позитиву.
Щорічно в листопаді італійське містечко Сан-Мініато, зване «містом білих трюфелів», проводить фестиваль цих популярних грибів. Ярмарок перетворює місто на величезний дегустаційний майданчик. Крім грибів, можна буде спробувати, італійські вина, равлики, сир і оливкове масло. Скласти конкуренцію римському фестивалю білих грибів зможе схоже свято в американському місті Теллурид. У місцевому заповідному лісі починається справжнє полювання за грибами, а вулиці міста заповнюють учасники тематичного параду. Усіх гостей також нагодують різними грибними стравами.
Дарами моря побалує Рим на однойменному фестивалі. Там на весь рік вперед можна насититися устрицями, омарами і креветками.
Покуштувати найбільший у світі кебаб з курки можна на Кіпрі в місті Лімассол. Висота східної страви сягає двох метрів. На його приготування йде 1500 курчат.
У місті Монтеррей, що в Мексиці, щорічно б’ють рекорд з приготування такос – традиційних мексиканських кукурудзяних коржів з начинкою із рубленого м’яса, сиру, цибулі, бобів і гострого соусу. На корж довжиною 15 метрів йде 1,5 тонни м’яса.
Любителям фруктів сподобається Індія. Там восени в Уттар-Прадеш проходит фестиваль манго. Туристам випадає можливість продегустувати більше сотні видів соковитих і ароматних плодів. А місто Кохінхінке зацікавить фестивалем спецій. Ті, хто не потрапить до Індії на фестиваль спецій, можуть відвідати в серпні Великобританію і взяти участь у святі перцю чилі.