Скільки в Сумах коштують продукти на “Селянському базарі”
Прогнозованого стрибка цін на продукти харчування у обласному центрі поки не помічено.
За розрахунками цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на родину з 4-х осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6 % дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки за традиційним рецептом (700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів, 200 г ізюму) – складе 179,8 грн за 1 кг, що на 5,8 % перевищує вартість паски 2023 року (169,88 грн). Таке відносно незначне здорожчання символу нашого Великодня зумовлено відчутним зниженням цін на яйця (майже на 30 %), на цукор (-15 %) та борошно (-5 %). Проте інші складові паски подорожчали: масло вершкове (+16,4 %), молоко (+13,6 %), дріжджі (+9,6 %), ізюм (+15,6 %), зазначив Юрій Лупенко.
У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
Напередодні Великодніх свят ціни на харчові продукти повинні зрости. Принаймні, так прогнозували фахівці, та й годі чекати на кращі передбачення, бо коли в нас щось дешевшало, чи не так? Обіцяли подорожчання молока та похідних продуктів, зростання цін на м’ясо, рибу, фрукти. Очікувалось подорожчання борошна та яєць саме перед Пасхою. Ходімо на “Селянський базар” у Сумах і подивимось, що тут по чому. У Вербну Неділю, за тиждень до Пасхи базар виглядає досить жваво, бо люди готуються до свята.
Щодо ЯЄЦЬ КУРЯЧИХ, то все більш ніж стабільно. Найпопулярніша ціна – 24 грн за десяток, є аж по 30 грн, а найдешевші – 22 грн. Нагадаємо, що місяць тому ціни коливались у діапазоні 32 – 36 грн. Отже, нічого екстремального не сталось, курки несуться, як їм належить. Стабільна й ціна на борошно, молоко не подорожчало – 35 грн за літр, як і було. Можна спокійно пекти паски. М’ясний павільйон теж без особливих сюрпризів. Ціни на САЛО коливаються в межах 85 – 250 грн за кг. Але ж треба подивитись, яке тоненьке за 85 і яке повноцінне те, яке дорожче! Втім, дешеве сало продавці ще називають “соціальним”, ще й порадять дідові чи бабці, що можна з ним приготувати. Взагалі, ціни на м’ясні продукти тримаються досить стабільно, хоча здаються високими. Ось перелік деяких позицій ( грн за кг).ТЕЛЯТИНА – 250 – 320; СВИНИНА – 180 – 220; РЕБРО – 200; ТУШКА КУРЯЧА -90; ФАРШ — 150-160; ФІЛЕ КУРЯЧЕ — 170; ГОМІЛКА — 90-110; СТЕГНО – 120. Риба теж плаває і коштує так само: КОРОП — 140, ЩУКА -160, АМУР — 120, ТОВСТОЛОБ — 90, КАРАСЬ – 80 (грн кг).
Що насправді вражає високими цінами, так це нові, молоді овочі, що тільки ось-ось виросли. Ціни за кілограм такі: РЕДИС — 60, ПОМІДОРИ — 100-150, ОГІРКИ — 100-130, КАПУСТА — 60, КАБАЧКИ — 100, КАРТОПЛЯ (кажуть, що вже не з Єгипту, а наша, одеська) – 90. Новий, молодий ЧАСНИК коштує до 40 грн за часничину, але є добре збережений старий – по 10. До речі, в супермаркетах ціни на молоді овочі нижчі, але на базарі продукція виглядає привабливішою. Якщо ця овочева “молодь”не по кишені, можна користуватись ще минулорічними запасами, овочі з осені ще є і ціни досить гуманні: МОРКВА — 15, КАПУСТА -10-15, ЦИБУЛЯ — 20, КАРТОПЛЯ -15 грн за кг. Незначно подорожчав ЦУКОР – 27 грн за кг (місяць тому був по 25). Цікаво, що як тільки закривається ринок, цукор з’являється в магазинах, які неподалік, але вже по 37 грн. Ну не з’являється, він там і був, тільки на нього не звертали уваги. З продуктів першої необхідності залишилась, мабуть, тільки бакалія.
Ціни тримаються такі (грн за кг): ГРЕЧКА – 22 — 26, ОВЕС — 24, ПЕРЛОВКА — 21, ПШОНО — 24, СІЧКА (різна) 10 – 15. Навіть найдорожчий, мабуть, з зернових, РИС тримається на рівні 55-100, найдешевші МАКАРОНИ – 20.
Ось, власне і весь огляд найпопулярніших продуктів і цін, відповідно. Сумні прогнози поки що не виправдовуються, але ж будемо жити – побачимо.