Як на Сумщині за рік змінилися ціни на продукти
На початку 2024 року на споживчому ринку Сумщини найбільше зросли ціни на яловичину, хлібобулочні вироби, молоко, сметану, тушку курячу та свинину. На гречку, олію, цукор та яйця навпаки — знизилися. Про це Суспільному розповіла начальниця відділу контролю за регульованими цінами головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Галина Черняк.
“Значно зросла ціна на яловичину, майже на 48%. На 12% підвищилися ціни на хлібобулочні вироби, на молоко, на масло вершкове, тушку курячу. На 3 % підвищилась ціна на свинину. На мою думку — це паливно-енергетичні ресурси і підвищення їх в ціні. За останній місяць ціни значно підвищилися, майже на 50% на моркву, цибулю, картоплю і на 5% на капусту білокачанну”, – пояснила Галина Черняк.
Водночас залишаються без змін ціни на пшеничне борошно вищого ґатунку, макаронні вироби, крупу вівсяну та сметану, жирністю 15%. Крім того, розповіла Галина Черняк, майже вдвічі впала ціна на крупу гречану. На 15% здешевіли яйця курячі, на 23% — олія соняшникова, а цукор кристалічний на 8 %.