Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Навчить нас вчитися

72

Батьки дітей, які зараз відвідують закордонні школи, масово діляться досвідом. Багато таких розповідей вже опубліковано на ФБ-сторінці ГО БАТЬКИ SOS. Якщо резюмувати коротко, то українські діти дивуються тамтешнім порядкам і щиро сподіваються, що їх рідні навчальні заклади в Україні стануть схожими на ті, де вони перебувають зараз. Що ж так подобається там маленьким українцям?

Перш за все, європейські школи намагаються передати дітям практичні знання, які стануть у нагоді в повсякденному житті. На уроці математики діти конвертують валюту, заняття з біології часто проводять у парку або в лісі, а не встромивши носа у любий серцю вчителя друкований зошит. Є предмет фінансова грамотність, де пояснюють, як взяти кредит на навчання в університеті та вчать заощаджувати. Одна мама розповіла, що на урок польської мови вчителька принесла цукерки і діти їли їх, збагачуючи словниковий запас словами «солодкий», «гіркий», «солоний». До речі, у переважній більшості шкіл на уроці можна щось з’їсти, і ніхто не зробить зауваження. Вчителі не будуть скаржитися, що не встигли пройти матеріал через те, що умовна Ганнуся з’їла енергетичний батончик. Щобільше, на занятті можна ходити по класу, присісти на підвіконня і навіть на парту, розвернувшись спиною до вчителя! Але при цьому там немає галасу і безладу. Вчитель є авторитетом не тому, що кричить і пише зауваження в щоденник, він – партнер по освітньому процесу, старший друг, який поважає особистість дитини.

Павло ВИШЕБАБА, активіст, військовослужбовець ЗСУ
«Зараз українські переселенці, можна сказати, на тренінгу у Європі. Ви уважно все вивчайте, після перемоги повертайтеся в Україну і застосовуйте на практиці все найкраще, що бачили”

До речі, на перервах діти не зависають у «Тік Тоці», а з власної ініціативи мчать на вулицю, щоб поганяти м’яча. Причому так відбувається навіть у школах тих країн, де не заборонено використання мобільних телефонів.

Залишається нагадати, що в європейських навчальних закладах, м’яко кажучи, не вітаються подарунки вчителям на свята, там не здають кошти на ремонт класів і друковані зошити. Тож після перемоги України у війні з росією, в українському суспільстві точно виникне запит на дійсно нову українську школу.