Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

2388 громадян змінили виборчу адресу на Сумщині

68

Станом на 15 вересня 2020 року 2388 жителів Сумщини скористались можливістю змінити свою виборчу адресу. Зокрема, 1132 з них змінили виборчу адресу на інший регіон України, 370 громадяни обрали Сумську область, ще 886 осіб змінили виборчу адресу в межах регіону. Звернення щодо зміни виборчої адреси в регіоні становить 1.25% від загальної кількості звернень. Найбільше заяв на зміну виборчої адреси – в Сумській міській громаді.

Згідно з даними Державного реєстру виборців з 1.07.2020 по 15.09.2020 вже 1132 громадяни, які зареєстровані в межах Сумщини, але проживають за межами області, скористалися правом голосувати на місцевих виборах в інших областях і змінили свою виборчу адресу.

Ще 370 виборці подали заяву до відділів ведення Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси на адресу в Сумській області. Відповідно на місцевих виборах 25 жовтня вони голосуватимуть як мешканці Сумської міської громади. Крім того, 886 осіб змінили свою виборчу адресу в межах регіону.

Найбільше заяв у Сумській міській громаді – тому 166 виборці тепер голосуватимуть на Сумщині, а 369 осіб голосуватиме в якості мешканців інших регіонів.

Крім того, на Березівську сільську громаду (Шосткинський район) змінили виборчу адресу 108 осіб, а 14 осіб вибули з цього регіону. На Конотопську міську громаду змінили виборчу адресу 82 осіб та ще 159 вибули, аби голосувати в інших регіонах за місцем фактичного проживання.

Нагадаємо, оновлена процедура зміни виборчої адреси почала діяти в Україні з 1 липня. Змінити виборчу адресу можна було до 10 вересня. Як розповів керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах, станом на 16 вересня 38 звернень по країні ще опрацьовуються. Тож остаточної цифри щодо кількості виборців, які вирішили змінити виборчу адресу, ще можуть незначно змінитись.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Згідно з частиною 3 цієї ж статті – за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, відповідно до частини другої цієї статті. Згідно з частиною 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.